Activitatea ASF din 2015, condensată în 150 de pagini

București, 27 iunie 2016 – Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a finalizat Raportul anual pe 2015 - o sinteză a activităților desfășurate anul trecut în exercitarea mandatului de asigurare a unui cadru integrat de funcționare și supraveghere a piețelor financiare nebancare – asigurări, piață de capital și pensii private.

Documentul a fost aprobat de Consiliul ASF în ședința din 9 iunie 2016 și înaintat Parlamentului României, potrivit obligației legale.

Al treilea an de la înființarea ASF a marcat încheierea procesului de reformă și reconstrucție instituțională început în 2014, în paralel cu un amplu efort de revizuire a fundamentelor pieței asigurărilor, afectată de acumularea în timp a unor dezechilibre și devieri de la principiile guvernanței responsabile. Concomitent cu elaborarea unei noi legislații și cu întărirea supravegherii în asigurări, pe baza rezultatelor unui audit financiar fără precedent, ASF a continuat demersurile de încurajare a dezvoltării pieței de capital, adoptând mai multe măsuri de eliminare a barierelor administrative sau de costuri, în contextul implementării proiectului STEAM de promovare a României în categoria piețelor emergente. Au fost introduse, de asemenea, relaxări ale cerințelor privind politicile de investiții ale fondurilor de pensii private, în vederea consolidării potențialului de creștere al acestora.

”Prin toate acțiunile sale de reducere a hazardului moral, cu precădere în industria asigurărilor, de eliminare a posibilității apariției unor noi surprize cu potențial de dezechilibrare a piețelor, și, nu în ultimul rând, prin întărirea propriei capacități instituționale de a se ridica la înălțimea provocărilor, ASF a creat premise solide ca piețele nebancare să folosească la maximum actuala conjunctură de relansare economică, să se deschidă spre consumatori și să se diversifice, astfel încât să-și asigure un ciclu de creștere sustenabilă pe termen lung”, afirmă Mișu Negrițoiu, președintele ASF, în deschiderea Raportului.

Documentul trece în revistă acțiunile întreprinse și direcțiile urmărite la nivelul pieței asigurărilor, al pieței de capital și al sistemului pensiilor private. Un capitol separat este dedicat prezentării activităților de întărire a protecției consumatorilor – un obiectiv major al Autorității, în condițiile în care la începutul lui 2015 a fost înființată o direcție specializată în cadrul ASF și au fost demarate mai multe proiecte de creștere a nivelului de educație financiară al beneficiarilor de servicii financiare nebancare. Capitolul ”Strategie și stabilitate financiară” punctează adoptarea, în premieră la nivel european, a cadrului legal privind folosirea mecanismului de rezoluție în industria asigurărilor, în vederea minimizării costurilor pentru consumatori și pentru piață în ansamblu.

Situațiile financiare ale ASF pe 2015, auditate de PricewaterhouseCoopers și care încheie raportul, relevă o scădere a cheltuielilor cu peste 18%, comparativ cu anul 2014, până la 120,7 milioane lei, pe fondul reducerii cheltuielilor cu personalul cu 21%, dar și al reprogramării pentru 2016 a investițiilor în noua infrastructură IT centralizată. Veniturile ASF au însumat 157,3 milioane lei anul trecut, fiind mai mici cu 5,2% ca urmare a diminuării mai multor tipuri de contribuții ale entităților supravegheate (comisioane, tarife și taxe pentru piața de capital, cota pentru RCA, cota din contribuțiile fondurilor de pensii private). Astfel, 2015 s-a închis cu un excedent de 36,5 milioane lei.


*********

Despre ASF

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro